Welcome to Our Website

De waarheid over huiselijk geweld

Het is vreselijk dat sommige vrouwen nog steeds geloven: ze zeggen: beats betekent liefde. Een ander probleem met huiselijk geweld is dat het niet altijd in mishandeling tot uiting komt. Wanneer een vrouw na een zware dag weigerde seks te hebben met haar man, en hij twee dagen niet met haar sprak en zich van haar afkeerde – is dit geweld of niet? En als hij zinnen gooit als: “Wie heeft je zo nodig, behalve ik? Kijk naar jezelf in de spiegel! ” Als een vrouw niet werkt, en haar man eist een rekening van elk gekocht klein ding, is dit dan geen simpele huishoudelijke spaarzaamheid? Al deze voorbeelden zijn uitingen van huiselijk geweld, zeggen psychologen..

Tijdens de 10 jaar van de Afghaanse oorlog verloor de Sovjet-Unie 17.000 mensen. En elk jaar worden meer dan 10.000 vrouwen over de hele wereld vermoord door hun echtgenoten of partners. Volgens statistieken (waarschijnlijk, zoals we begrijpen, onvolledig), lijdt elke derde vrouw in Rusland aan fysiek geweld door de generieke viagra kopen in nederland man met wie ze samenleeft. In feite zijn er meer slachtoffers: kinderen die getuige zijn van huiselijk geweld, ernstig mentaal trauma oplopen en negatieve ervaringen opdoen om over te dragen aan hun toekomstige families. Vervolgens lopen ze een groot risico om slachtoffer of tiran te worden..

Kan deze tragedie worden voorkomen? Helaas niet helemaal. Een vrouw kan er niet zeker van zijn dat haar partner op een dag niet zijn toevlucht zal nemen tot een van de soorten geweld. Maar er zijn enkele tekenen die erop wijzen dat uw vriend vatbaar is voor agressie.. Psychologen raden aan om op de volgende “alarmbellen” te letten:

– uw partner probeert u te isoleren van ontmoetingen met vrienden of familieleden. Probeert uw contacten onder controle te houden en beweert dat ze de oorzaak zijn van gezinsproblemen. (“Ik mag je moeder niet, ze beïnvloedt je slecht”, “Je zus wil ons huwelijk verpesten, praat niet meer met haar”, “Je vrienden bellen je naar feestjes waar andere mannen zijn, ik don ‘ vind het niet leuk ”);

– pathologisch jaloers, en hierin vindt hij een excuus voor zijn controlerende gedrag;

– onderhevig aan een sterke verandering van stemming, vergezeld van uitbarstingen van prikkelbaarheid;

– vraagt ​​of dwingt je vaak om te doen wat je niet leuk vindt, zonder geïnteresseerd te zijn in je emotionele en fysieke toestand. (Voorbeeld. Je houdt van een comfortabel verblijf, wordt snel verkouden, houdt niet van muggen en muggen, je bent allergisch voor pollen of andere planten. Maar elke zomer ga je kamperen met een tent omdat je partner het zo leuk vindt. naar een goedkoop hotel gaan, negeert hij de zee en stelt dat “niets de openluchtrecreatie kan vervangen” of onder enig ander voorwendsel);

– schuift regelmatig de schuld voor hun daden naar anderen;

– is wreed tegen kinderen of dieren;

– agressief en onbeschoft in het omgaan met u;

– is onbeleefd in seksuele relaties, houdt geen rekening met uw voorkeuren;

– zijn toevlucht neemt tot dreigementen met zelfmoord als u probeert de relatie te verbreken;

– als kind getuige geweest van huiselijk geweld in het ouderlijk gezin;

– of ervaring heeft met een agressor in relatie tot een eerdere partner.

Fysiek geweld ontwikkelt zich volgens zijn eigen wetten. De eerste fase is de spanningsopbouw. De relatie tussen partners warmt geleidelijk op. Er treden individuele uitbraken van beledigingen op, die verbaal of emotioneel kunnen zijn. Gewoonlijk rechtvaardigt een man na dergelijke uitbarstingen zichzelf door de ‘reden’ te vinden in problemen op het werk, het gedrag van zijn vrouw, enz. De vrouw probeert hem ook te rechtvaardigen door te zeggen dat hij ‘gewoon moe’ is en dat zij ‘zichzelf’ is. beschuldigen.” Vaak denken vrouwen dat hun “juiste” gedrag op dit moment de situatie onder controle kan houden of verzachten. Maar dit werkt niet – na een tijdje gaat de situatie naar de volgende fase..

De fase van acuut geweld wordt gekenmerkt door intense ontlading, destructieve acties en extreme emotionele uitbarstingen in hun meest negatieve vorm. De woede-uitbarstingen zijn zo sterk dat de dader hun bestaan ​​niet langer kan ontkennen, en de vrouw kan niet anders dan toegeven dat ze een sterke invloed op haar hebben. In een dergelijke situatie kan een vrouw zelfs proberen de gewelddaad te versnellen – de partner ‘brengen’ – aangezien ze niet langer de kracht heeft om de groeiende spanning en angst te weerstaan. De misbruiker gebruikt dit vaak als excuus voor zijn daden: ‘ze heeft het zichzelf aangedaan’. Maar dit is niets meer dan psychologische manipulatie. De woorden of daden van een vrouw kunnen niet als excuus worden gebruikt om te slaan. Dit is de kortste fase. Het duurt 2 tot 24 uur. Daarna volgt meestal enige ontnuchtering van de kant van de dader en ontkenning van de ernst van wat er is gebeurd..

De derde (en psychologisch gevaarlijkste) is de “huwelijksreis” -fase. Dit fenomeen is typerend voor alle codependente relaties, waaronder geweld en dronkenschap van een van de echtgenoten, evenals drugs- of andere verslaving (bijvoorbeeld door gokken). De overtreder transformeert letterlijk: word zachtaardig, liefdevol, zorgzaam. Hij kan berouw tonen voor wat hij heeft gedaan, of, omgekeerd, de vrouw de schuld geven van het uitlokken van geweld, ‘hem brengen’. Maar in ieder geval belooft hij zoiets “nooit te herhalen”, vraagt ​​om vergeving. Ze kan een tijdje een geweldige vader en echtgenoot worden, haar familie geschenken laten zien, tijd samen doorbrengen, grappen maken en eruit zien als een ideale partner..

Helaas is deze fase de natuurlijke fase van de cirkel van geweld, en niets anders. Geen enkele vrouw zou aan deze beloften moeten toegeven. Als je in dit stadium gelooft dat de verkrachter “zich zal bekeren en hervormen”, betekent dit dat je hem carte blanche geeft voor de daaropvolgende afranselingen. Begrijp dat een normale man zijn hand niet tegen een vrouw zal opheffen. En geen mooie woorden en gebaren zullen gladstrijken wat hij deed.

De man behaalde nog steeds een “overwinning” op de vrouw, en nu wil hij de vrouw in deze relatie houden. Tijdens deze periode is het waarschijnlijk dat de man andere soorten geweld zal blijven gebruiken: economische controle, emotioneel misbruik, denigrerende opmerkingen over zijn uiterlijk, om zijn controle ook in deze fase te behouden..

Het is belangrijk om te onthouden dat huiselijk geweld niet het resultaat is van uw provocatie, de problemen van de man op het werk of iets dergelijks. Veel mannen, die door hun vrouw worden uitgelokt en zelfs tot schandalen bij hen komen, weten hoe ze ruzie moeten maken zonder vuisten te gebruiken. Evenzo weten veel mannen hoe ze stress na het werk op andere manieren kunnen verlichten, en nemen ze het niet mee naar huis.

Het slaan van een vrouw is een misdaad en de persoon die er gebruik van maakt, heeft psychische problemen. Bedenk ook dat u hem niet kunt “redden”. Alleen een gekwalificeerde psychotherapeut kan hem helpen, en dan op voorwaarde van vrijwillige toestemming voor therapie en onderzoek van zijn problemen..

Wat moet een vrouw die fysiek geweld heeft meegemaakt, doen? Er is maar één antwoord: pak je spullen in en vertrek. Als je niet genoeg kracht hebt om dit te doen, betekent dit dat de situatie ver is gegaan en dat je de hulp van een specialist of familieleden nodig hebt. Idealiter zou u zich tot beide moeten wenden. In grote steden zijn er crisiscentra om vrouwelijke slachtoffers van fysiek geweld te helpen. Hulp op dergelijke plaatsen wordt vaak gratis verleend..

Als u besluit te vertrekken en er klaar voor bent om het zelf te doen, wees er dan zeker van. Het is een feit dat wanneer je probeert een relatie te verbreken, de situatie gevaarlijker wordt. Plan daarom uw vertrek van tevoren..

Dreig niet tevergeefs weg te gaan – er bestaat een risico om geslagen en zelfs kreupel te worden. In dit geval is de “wet van de jungle” van toepassing: eerst handelen, dan een stem geven. Als je alleen maar dreigt te vluchten, zal dit argument spoedig ophouden te werken en zul je je vastberadenheid verliezen..

Maak je maar klaar als je man er niet is. Neem de sleutels van het appartement, documenten, indien mogelijk – geld, evenals de meest noodzakelijke dingen: kleding, medicijnen (die van uzelf en kinderen, als u kinderen heeft).

Spreek vooraf met familie, vrienden of kennissen (liefst onbekend bij de agressor) af over het verlenen van asiel indien nodig. Verberg en vernietig alle adressen die de agressor kunnen helpen bij zijn zoektocht. Beter op veilig spelen en een nieuwe simkaart kopen voor je gsm. Voor hulp aan slachtoffers van geweld zou het nog beter zijn om contact op te nemen met een gespecialiseerd crisiscentrum..

Ren niet weg van het appartement “in wat is”, een onvoorbereide ontsnapping zal u dwingen snel terug te keren – in de regel onder uiterst ongunstige omstandigheden voor u. Dus pak al je spullen in een tas of koffer. Stel de vergoedingen niet uit totdat de agressor arriveert, anders riskeer je je gezondheid, mogelijk je leven..

Maar in het geval van een onverwachte inbraak door de agressor, spreek dan af met betrouwbare buren om de politie te bellen als ze geschreeuw of luide muziek uit het appartement horen (dit wordt vaak gespeeld om het geschreeuw van het slachtoffer om hulp te overstemmen). Publiciteit is ook een vangnet. Hoe moeilijk het ook is, probeer de gevaarlijke situatie in uw gezin met zoveel mogelijk mensen te delen: buren, vrienden, familieleden, collega’s. Probeer de politie te bellen, hoewel ze, zoals de praktijk laat zien, in dergelijke gevallen terughoudend zijn. Onthoud – stil gevaar, je staat de verkrachter bij.

Ga snel en stil van huis. Weersta de neiging om uw nieuwe adres of telefoonnummer achter te laten om de overwinning op de misbruiker te vieren – door dit te doen brengt u uzelf en uw kinderen in gevaar. Twijfel er niet aan dat u het juiste doet. Het uitmaken met de misbruiker is de enige manier om jezelf te beschermen. En straffeloosheid is de krachtigste factor die geweld uitlokt en stimuleert. Onthoud: in 95% van de gevallen, als er al lichamelijk of seksueel misbruik heeft plaatsgevonden, zal het niet beperkt blijven tot één keer. Bovendien zullen de gebeurtenissen zich in toenemende mate voordoen: met elke volgende keer zullen de mate van wreedheid en de frequentie van herhaling toenemen..

Het is belangrijk om te weten! Er zijn soorten impliciet geweld die belangrijk zijn om te herkennen. Sommige vrouwen geloven dat als een partner nooit een hand tegen hen heeft opgestoken, hij op geen enkele manier als een verkrachter kan worden beschouwd. Naast fysiek geweld zijn er echter nog andere soorten geweld: belediging, vernedering, controle over geld, verbale dreigementen. Al deze acties zijn bijna net zo destructief als lichamelijk geweld..

Soorten geweld die niet fysiek zijn:

Emotionele mishandeling. Beledigingen in welke vorm dan ook – vloeken, een partner schelden, zijn succes kleineren. Een denigrerende beoordeling van het uiterlijk van de vrouw, zinnen als “Je bent een lelijke, dikke vrouw”, “Mager als een haring”, “Ja, niemand zal naar je kijken”, “Wie heeft jou nodig behalve ik.” De psychologische tiran waardeert zijn vrouw erg en is bang haar te verliezen, dus probeert hij haar zelfrespect te verminderen, probeert zijn vrouw bij te brengen dat niemand behalve hij van haar kan houden. Het komt ook voor dat de man de emoties van de vrouw in een depressieve toestand houdt en haar als persoon onderdrukt. Zo probeert hij volledige macht over haar te krijgen. Het langdurige verblijf van een vrouw in emotionele stress leidt tot het optreden van ernstige psychische problemen en zelfs gezondheidsstoornissen..

Intimidatie in welke vorm dan ook is ook een vorm van geweld, zelfs als de agressor geen actie onderneemt. Intimidatie kan bestaan ​​uit doodsbedreigingen, zelfmoordbedreigingen, de vernietiging van de huishoudelijke artikelen van het slachtoffer of gewoon het instorten van meubels in huis. Duwen, niet toegeven, eten en drinken niet toestaan ​​in een ontspannen sfeer, bij de kleren grijpen – dit alles is ook geweld, en staat op het punt van lichamelijk.

Seksueel misbruik is niet altijd gemakkelijk te herkennen. Verkrachting als zodanig staat gelijk aan fysiek geweld. Naast direct bezit van een vrouw zonder haar toestemming, is er echter ook sprake van chantage in seksuele relaties, wanneer een partner, onder verschillende voorwendsels, een vrouw neigt tot seks terwijl ze hem helemaal niet wil. Dit is ook geweld, en destructief: het blijkt dat hij haar met seks dwingt om in emotionele zin liefde en goede relaties te kopen. De man is bijvoorbeeld een vroege vogel en staat er constant op om ’s ochtends seks te hebben. En een vrouw kan zich in deze situatie ’s ochtends niet adequaat gedragen, en haar man begint haar te beschuldigen dat ze een slechte vrouw is. Als een man een vrouw dwingt seksuele relaties of vormen van intimiteit aan te gaan die voor haar onaanvaardbaar zijn, en als de man zijn vrouw dwingt zich seksueel te kleden wanneer ze dat niet wil, is dit ook seksueel geweld..

Isolement en ziekelijke jaloezie. Een verbod op communicatie met familieleden en vrienden – meestal onder het voorwendsel van hun “slechte invloed”. De vereiste om wijde kleding te dragen, waarin een vrouw er aseksueel uitziet, niet om te schilderen, geen parfum te gebruiken, “zodat mannen van buitenaf niet kijken”. Toeschrijven aan een vrouw die aan de kant staat of een verlangen om te veranderen zonder duidelijke voorwendsels. Vragen over waar ze was, met de vereiste om een ​​rapport van minuut tot minuut te verstrekken. Constante telefoontjes. De vereiste om op een bepaald uur naar huis terug te keren, meestal heel vroeg voor een volwassen onafhankelijk persoon (om negen uur, om tien uur).

Economisch geweld. Economisch geweld komt vooral veel voor in gezinnen waar de man goed verdient en de vrouw voor het huis en de kinderen zorgt. Vaak ontwikkelt het zich in gezinnen waar de echtgenoten een gezamenlijk bedrijf voeren: in dit geval neemt de man alle opbrengsten voor zichzelf en kent de vrouw misschien niet eens haar werkelijke inkomen en winst van het bedrijf. Een man dwingt zijn echtgenoot om hem voor een kleinigheidje om geld te vragen, neemt al het geld aan, eist een rapport van elke uitgegeven cent (soms – tot aan de vereiste om cheques te verstrekken). In een goed humeur kan ze haar een groot bedrag geven “voor snuisterijen en cosmetica”, in een slecht humeur – om voor te dure producten in de koelkast te strooien of haar gewoon te beschuldigen dat ze geld uitgeeft. Deze situatie kan zich echter ook ontwikkelen in een gezin waar beide partners werken en, paradoxaal genoeg, zelfs in een huwelijk waarin alleen de vrouw werkt. De man verklaart zijn werkloosheid meestal door ‘zichzelf te vinden’ of ‘gebrek aan waardige aanbiedingen’, en verwijt tegelijkertijd zijn vrouw dat ze niet weet hoe ze geld moet uitgeven. Vaak is economisch geweld ook een manier om bewegingen te beheersen – bij gebrek aan geld kan de vrouw nergens heen, ze is met geweld verbonden met haar man en huis.

Sociaal geweld. Een man verhindert dat zijn vrouw een baan krijgt. Als ze al aan het werk is, overtuigt ze of eist ze zelfs ontslag onder verschillende voorwendsels. Ze kan zelfs situaties aanpassen die het gezag van een vrouw op het werk ondermijnen (ze sluit haar bijvoorbeeld thuis zonder sleutels “per ongeluk” op, terwijl de echtgenoten in het bedrijf een extreem negatieve houding hebben ten aanzien van te laat komen. Mijn baan).

Sociaal geweld kan ook tot uiting komen in het nivelleren van de prestaties van de partner. Al haar projecten kosten volgens haar man ‘niets’, het salaris ‘had meer kunnen zijn’, en haar bedrijf ‘doet onzin’ en is niet de moeite waard. Dit omvat ook het verwaarlozen van de hobby’s van de partner, hen voor de gek houden in het privé-leven of in het bijzijn van vrienden. Een partner gelijkstellen aan “sociale” nul is een ernstige vorm van geweld, aangezien professionele of sociale voldoening voor elke volwassene een belangrijk onderdeel van het leven is.

De gevoelens van het slachtoffer zijn welsprekende tekenen van huiselijk geweld.

Huiselijk geweld is duidelijk als:

Het temperament of de persoonlijkheid van uw partner is overweldigend. In zijn aanwezigheid voel je je beperkt, je kunt je niet natuurlijk gedragen, je moet opletten hoe je praat, drinkt, eet, loopt, enzovoort;

– je voelt je geïntimideerd door je partner;

– verander vaak beslissingen alleen omdat u bang bent voor de reactie van uw partner;

– thuis vernederen ze je, schelden ze je uit en beledigden ze je met verschillende grove woorden;

– Je wordt eindeloos bekritiseerd voor allerlei alledaagse kleine dingen, zoals koken, kleding en uiterlijk;

– je wordt constant bedreigd dat ze je geld of eigendommen zullen ontnemen, je kinderen zullen meenemen, bedriegen, slaan;

– je wordt gedwongen tot seksuele relaties door middel van chantage, je partner laat doorschemeren dat vrede in het gezin alleen mogelijk is als je altijd akkoord gaat met seks. Elke weigering roept een demonstratieve wrok of schandaal op;

– gedwongen te verbergen wat er buiten de muren van uw huis gebeurt. Zelfs goede vrienden of familieleden kunnen sommige episodes uit uw leven niet navertellen;

– je merkt dat je anderen begon te vergeven voor een slechte houding en verwaarlozing, door ze als “normaal”, “gewoon” te beschouwen;

– je voelt je eenzaam en geïsoleerd van de wereld.